Thursday, 30 August 2012

SocialNetwork

Social network. Fb . Twitter . Mcm2 lg la.
Np bnde2 ni cm pnting sgt arini.
Dulu xd bnde ni leh je hepy.
Mang de kbaikan.
Tapi keburukan nye tu yg xleh tertahan.
Stalker. Gaduh. Sume sbb bnde ni de.
N ak pnh bce de yg kate hmpir 60% org wat social network account ni kje dye stalker org.
Hmm da xde kje.
Biar dunia maju. Tapi jgn de bnde cmni yg mrosakan hbgn org..Communication is good tp terlampau bekomunikasi pon bahaye. Thats all fullstop

Wednesday, 29 August 2012

CoretanSiDiaSatuTikaDulu

"6mei2012 . Ahad . 1.05 AM || saya nak ucapkan terima kasih sangat2 dekat awak,sebab buat saya sedar akan kehidupan ini bukan untuk merasai keseronokan duniawi. hubungan kita kreatif. Saya seakan nampak masa depan dengan awak. Saya sayangkan awak kerana diri awak, kerana perubahan dan nasihat yang awak beri pada saya. Bila dgn awak, saya lebih dekatkan diri dgn Allah. Saya tak sempurna. Malah tak berpelajaran tinggi. Tapi kerana takdir Allah temukan kita. Pada pertama kali kita berjumpa,tak terlintas yg kita akan bersama. Ciri2 lelaki yg saya nak ada pada awak. Yang dapat mengubah saya,yang dapat menerima saya, keluarga saya dan kehidupan saya. Saya bersyukur kerana Allah panjangkan pertemuan kita, saya sentiasa berdoa bertemu jodoh dgn awak. saya cintakan awak kerana Allah. TERIMA KASIH sayang."


p/s:godekgodeklappyandthenjumpebalikpeyangkautulisni.THANKSmok


HappyBorndayToMyLittleBrother

p/s: SelamatHariLahir..moge panjang umur dan murah rezeki matjat

Tuesday, 28 August 2012

Syukur

haaaahhhh melepas nafas lega pabila kau dah dapat keje yang baru
xde la serabut sgt lagi pasni
pasni kje btul2 ye n skang kau pilih la keje mane yang kau nak go on
jgn slh pilih t nak merungut belakang hari
kau merungut siap kau
pasni simpan duet tu. jangan nak boros
gaji da byk kang lgi meragam la kan
ingat pesan ni wahai mok
ingat destinasi yang nak dituju tu.

p/s; pnattemankaucarikejemacammacamhal

TakSameTakSemestinyaTakBoleh

dalam dunia
tak semua yang kte ingin kte dapat
tak semua yang kte rancang jadi
sebab kte tak sempurna dlm segalenya
setiap kte berbeza beza
punyai hidup yang tak same
jangan asyik nak berkata
diri kte tiada istimewa
ade orang kate hubungan tu jadi bahagia ble byk kongsi bnde yang same
kenape nak kate bgitu
klu yang blajar tinggi kne dngn yang blajar tggi
yang miskin ngn yg miskin
yang kaye ngn yang kaye
knape perlu de kategori mcm ni
xsemestinye yg blajar tggi leh jd yang terbaek
xsemestinye yang miskin xleh jd yg terbaik
manusia sentiasa berubah
sebab manusia sukekan perubahan
jgan senang tuk judge org
judge diri kita
jgn terlalu bangga dgn kelebihan yang ade
sebab kelebihan tu leh jd kelemahan diri kita
 pilih org yg kte rase selesa bersame




Sunday, 26 August 2012

LelakiEksistensial






#LelakiEksistensial

novel indie kedua yang aku beli..
bru start nak bce sbb si gemok nak bce dulu..
karya si nami cob nobbler

p/s:happyreading

MasalahSame

Ye bnde same.. cte same..sbb same..
Wahai abg2 kakak si dia..
Pls stop doing that for her..
Anda sume da bsar..
Panjang..lebar..
Pkirkan bersame..
Camne ssh anda cri duit..
Camtu jgak dia cri duit..
Bnde yang da ade..xyah bli lagi..
Xperlu kte mengADEkan lagi bnde yg sedia ade
Menambahkan lagi kesesakan wang..
Adekan setakat yg kite mampu..
X salah beblanje..tapi berpada..
Kamu mahu mnabung..
Dia pon mahu mnabung..
Pls buka minda..
Pkirkan sejenak...
Jangan pandai berkata..
Tapi action yang ntah ke mana..
Kite sume manusia ..
Serupa tiada beza..
Kita bkn org kaya...
Jadilah diri yang sebnar..
Kepada si dia.. tabahkan hati..
Tuk trus berlari dlm prjalanan ini...

p/s: mogadikaudapatkerjabaruyangbolehmngurangkanbebanini

Friday, 24 August 2012

NescafeOAis





#nescafe O ais

air fevret si gemok. asal g mkn je ni la yang diminum.
addicted sgt. ble org dtg order buat buat pk lelame.
last yg kuar dr mulut. "Nescafe O Ais".
pk punye lame..tapi same je.
konon bile xmnum sakit pale. tapi yang jd msalah nanti.
kau x tdo malam. pastu merengek xleh tdo la.
emm da x leh kate pe ye x. mang da keturunan suke na nescafe o ais.
#akuterimaseadenya..

Mengade

makin hari makin mengade ek kau. ckit ckit je merajuk. jeles sgt.
rileks la. hari hari aku jumpe kau kan. nak risau pe.
hmm skang aku ngah mencarikan keje baru tuk kau.
da macam2 aku search. harap harap de la yang dapat.
moga kau dimurahkan rezeki dan dapat keje baru.. Aminnn...

p/s: akucubamembantupeyangtermampu

Thursday, 23 August 2012

KauKauKau


HariRayaSiDia

#HariRaya

hari raye sume org gembira. sume beli baju baru. sume balik kampung. tapi tidak bagi si dia.
hari raye bg dirinya seperti hari biase. x de persiapan macm org lain. walhal jauh dalam sudut hati nya.
dia tersangat lah ingin menikmati hari raye seperti insan yang lain.

sperti tidak bkeluarga itulah yang selalu dia ungkapkan. ibunya jauh tanpa khabar berita. sedangkan diri nya sgt merindui ibunya. dia ingin bertemu ibu. dia ingin salam dan cium tgn ibunya di pagi raye. tapi sume tu hanya kemahuan yang susah tuk dia perolehi. dia cuba selindungkan kesdihan itu tapi aku tahu dia tidak gembira. untuk mendengar suara ibunya pon amatlah sukar tuk dia dapat. betapa sedih nya diri nya. hanya dia yang merasa

mungkin hari ni aku insan yang paling rapat dgn dirinya. segale kesdihan dapat aku rase. katenye di rumah dia seperti orang asing. hanya duduk teperap di dalam bilik. kakak adik nya jarang berborak dgn diri nya. kenape sampai jadi begitu. aku hanya mampu mendgr keluhan hati nya setiap hari. tapi aku suke mendgr tiap kali diri nya meluahkan perasaan. kerna saat itu aku kan lihat betapa hatinya yang sungguh terseksa itu bercerita.

sudah lebih kurang setahun aku bersama si dia.  dia memang seorang yang cekal menmpuhi semua dugaan ini. klu aku diletakkan di tempat nya. aku tak pasti kau bleh sekuat dia. bg dirinya 'kawan-kawan' yang sgt memahami dirinya. 'kawan-kawan' lagi penting umtuknya. ye aku paham nape dye berkata begitu.

sekarang dia hanya mngikutkan sja kata2 beradiknya. kerna dia tidak mahu btengkar. wlaupon sume tu adalah paksa rela. dgn masalah keluarga ditmbah lagi masalah kewangan. aku taw dia sudah tidak berdaya tapi dia tak punya sapa2.

aku harap hadirnya diri ku dapat mngubat kesdihan nya itu. walaupon sedikit walaupon seketika.
dan aku harap dia ingat tika permulaan pkenalan dulu aku pernah kata padanya 'aku kan cuba ubah hidupnya' agar dia tidak lagi seperti dulu. moga dirinya kan jadi insan yang berjaya dan bahagia.

p/s: A akusygkau


Wednesday, 22 August 2012

MalamIniMalamBosan

Gelap malam tiada angin
Ditemani bintang dan bulan
Kadang2 terdengar suara kanak2 bermain
Gelak ketawa riang gembira

Tapi aku tetap mencari
Di mananya kbahagiaan yg kau ingin kecapi
Mungkin kau bhgia bila bersamaku
Tapi tidak dalam hidup harianmu

Huhhh cpatkan la mase berlalu
Aku tak mahu kau derita lagi
Moga tuhan kan mmberi rezeki
Agar kau tidak lagi menanggung smua ini

p/s: asyik nk berpuisi je..puiiiii

SAM saya amat mencintaimu







#SAM

movie ni mang terbaek. cite dye len dr cte mealyu yg sebelum2 ni. sape yg lum tgk lagi bek g tgk cpt.
camera angle dye sume cun..ala2 cte CSI lagi. suspen jgn ckp la..suspen abes boh.

so sape2 yang lum tgk.. HARUS g..ak bg 4\5 bintang la..:-)

p/s: lagisatumovieyangterbaik

Tuesday, 21 August 2012

IniUntukKau

ke depan ku buntu
ke belakang ku kaku
kanan ku kelam
kiri ku kabur

pikirkan kau sorang
membuat hatiku gundah
kau punya masalah
yang tiada penghujungnya

bagaimana caranya tuk aku membantu
sedangkan aku belum terdaya lagi
aku sudah bersedia
tapi masanya belum tiba

hari hari kau tempuh
dugaaan yang melanda
bukan kau minta
tapi sudah terpaksa

penat lelah kau tiada ertinya
jika semuanya untuk mereka
yang tidak memikirkan kau
yang hanya perlu meminta bila tiba masa

aku paham gi mana rasanya
hidup bersendiri seperti kau
tapi peritnya rasa
hanya kau saja yang menahannya

mungkin kau tidak lagi terdaya
tapi kau harus kuat tuk ini semua
mungkin ada hikmah ia terjadi
menguji diri kau mungkin

jangan kau lupa
disebalik kesusahan ini
aku ada di samping kau
tuk memberi pe yang aku mampu

mungkin aku tiada harta benda
tapi aku kan sentiasa membantu kau
selagi ku mampu
kau kan tetap ku jaga

jika tiba nya waktu itu
akan ku bawa kau ke hidup baru
yang kau ingin kan selama ini
moga kau takkan bersedih lagi

ku ingin kau senyum selamanya
ku ingin mengubat duka yang kau terima
ku ingin kau bahagia seperti orang lain
dan ku ingin kau hidup seperti yang kau pinta

kau kuatkan dirikau
kuatkan semangat kau
kerna itu yang kan membuat kau terus menempuhi segalanya
dan jangan lupa usaha dan terus berdoa kepadaNya

aku sayang kau
tidak boleh digambar dengan kata-kata
kerna kata kata kan berubah pada bila-bila masa
tapi ku harap kau dapat merasanya.



JodohJodohJodoh

huhh menghela nafas panjang lagi aku arini. si buah hati merajok lagi psl mak aku nak kenen2 kan aku. adoi plss la. jgn pk sampai ke ctu bleh. penin kpale gua. xd nye nak jd sampai cmtu.

skang ni bek pk psl kte. ok. da setahun sebulan satu hari da. think about our future. kau yang ckp jgn dgr cte org. ni kau lak yang tengadah. apo ko bondo eh yang oi.

so after this, kau jgn nak ngade2 lagi pk yg bkn2. siap kau nanti.!!!

p/s: akusayangkaulagemok

SesudahPulangDariKampung

Huhhh melepaskan nafas..lega rasenye dah kembali ke rumah. Pjalanan yang jauh. Utara Selatan jgn men gler. Ptah pinggang der.

Raye kali ni kurang meriah. Tak tau knape. Kebanyakan orang pon cakap begitu. Bg aku mang da xmeriah sgt cm dulu. Sepupu pon rmi da kawen. Msing2 busy ngn hal kluarga. Huhhh ble aku nak kawen ni. Adoiyai...cpt kan mase plsss .... duit raye? Hmm de ckit..da besar la. Org pon xnk bg da. Nak amek pon malu der. Insyaallah taon depan aku nak jd pemberi duet raye plak.

1st thing aku buat ble smpi rmh
Bese la mngangkat brg. Kmas rumah then trus shoot g amek gmok blk keje. Dye da merengek nk jmpe. Ngade kau kan. Nak nak de lak rumours mak aku nk crikan jodoh kat aku. Mrajuk la si mok ni. Hey..mne de la. Mak xd wat cmtu. Aku pon xnk.aku nak aku sendiri yg tntukan hdup aku. Pilihan aku. Mak aku akan phm sume tu. Mak pnah ckp. Klu jodoh aku ngn kau . Bnde yg pling pnting kau kne de ialah mghormati kluarga aku dan juga aku sebaliknya mghormati kluarga kau. Trime seadenye...ingat tu...

Sekian....
P/s: hari ni xd p/s . No idea.

Sunday, 19 August 2012

SelamatHariRayaAidilfitri2012

First of all aku nak ucap selamat hari raye aidilfitri kat mak ayah tok adik2 sedare mare n sahabat handai aku sume...n x lupe to mylovelyswetheart...♥♥

Pjalanan nak raye thun ni sgt pnat..blk kmpg nek bas..so exhausted...tp thanks to mygemok sbb tman aku tuk dua hari terakhir puase thun ni....sygkamooketat2

emm to mygemuk..aku taw setiap kali raye kau kan bersedih..aku paham perasaan kau..aku akan cuba tuk mmbawa kegmbiraan yg kau cari selama ni klak...

I am 23 right now..n i am planning for my future..insyaAllah tdak lame nnt kite kan braye bersame..tggu aku blk ye..t aku bwk kau jln braye ye...

P/s: selamatharirayeaidilfitrimaafzahirbatin.

Thursday, 16 August 2012

harihariterakhirRAMADHAN

lagi beberapa hari lagi nak raye..org sume hari ni da sibuk nak balik kampung bagai..shopping la..tapi aku duk lagi kat ofis ni hah..tcongok..tmenung..takde keje nak dibuat...BOSS gua ni klu da xd kje nak bg kat aku..bg je la aku blik..mati kutu aku lam ofis ni..

si gemuk plak dok bising2 suh blik cpat mau bjalan..sabo la sabo..kang aku blik..aku amek kau...
kau lepak dulu..wat pe yang patut..yang patut je..yang xpatut jgn dibuat..argghh...mase tolong la bergerak pantas sedikit...bohsan da ni....hmmm

p/s; mok..sowie smlm gaduh ngn kau..


Wednesday, 15 August 2012

perihalawekchucktaylor







#awekchucktaylor...

ntah camne leh tejabak nak bace novel ni. ble da bce. cte yang menarik..cte yang wat aku nak truskan mmbace sampai abes..sampai mygemok pon terjebak..and alstly mygemok addicted gler ngn cte ni..sampai follow la twitter si nami penulis cte ni...digodeknye disiasatnye spe watak2 dlm cte ni..dicariknye kat tenet..gemok gemok...

overall cte ni ok...ade hepy de sedih....ayat2 yg sempoi...gambaran yang cube diceritekan si nami ni mang mcm pe yg blaku time zaman2 tu..n now aku pon cam mule addited...pfttt...tapi xseteruk gemok...poyo la kau gemok....

p/s: i am not a novel lover..but..........

Tuesday, 14 August 2012

iftarwithHERfrenz

arini g bbuke dgn kwn2 si dia. lepas terlalu stress dgN mslh dye. at least time hang up ni. dia mampu lagi tersenyum. mampu lagi gelak terbahak2. ptut la dia selalu ckp dye syg kwn2 dye sgt. dia nampak heppy gler bile ngn mmbr dia. haha galak sgt. cam A.GALAK

wahai gemok,
kau memang gangster ke skola dulu?
kau ketua kan dlm geng2 kau?
kau play maker kan?

haha. semua da terjawab. kemain ag ko td kan. its ok. aku hepy ble tgk kau hepy.

p/s: emm. xpuas la mkn bbuke td...huhu
       n thankns to ur frenz..shera,leha,ekin.mya n si kecil daniel (kot)...

masalahlagi


baru je update psal kau td. tp ni tgh hari td kau mngadu lagi. arghh stress jugak aku bila pkirkan masalah yang melanda. nape la mereka tidak memahami kau. aku xtaw nak tolong kau mcm mane. patut la ko tawar hati dgn mereka. yg dirumah mcm ni. yg disane plak mcm tu.

nak cari keje skrang pon ssh. kau xberduet. gaji pon sikit. arghh gi mana cara tuk membantu mu. aku buntu. tapi aku nak tolong kau. syg...truskan berdoa dan usaha tuk sume ni. moge ALLAH membantu mu. dan aku kan cari jalan tuk ubah hidup kau. aku xkan biarkan kau terus hidup mcm ni. InsyaALLAH...dengan izinNya..

p/s: u r my bravest girl..i know u can survive

perihalkamoo


hmm..semalam kau menangis lagi. kau stress lagi. benda yang same berulang kembali kat kau.
ye aku paham situasi kau. aku tau kepayahan kau selama ini. aku lum berdaya untuk mngubah semua tu. belum tiba masenye lagi. aku harap kau sabar melalui dugaan itu.

mendengar cerita liku hidup kau mmg ckup susah apabila dibayangkan. kau bersusah sejak dari kecil. kau berdikari membesar. berbeza dari mereka yang lain. hidup senang. selesa. dapat ape yang dimahukan. tetapi tidak kau. terlalu banyak yang kau simapn dalam hati kau itu. aku taw aku paham . setaip kali kau mengadu pada ku. kau akan bercerita semua. semula. dan bila kau bcerita. aku nampak kemarahan kau. kesakitan kau selama ini. pe yang kau luahkan dah cukup tuk buktikan yang kau sangat derita.

perkara yang sgt membingungkan kau sekarang DUET ye duet. pasal duet org boleh berbunuhan. psl duet bleh bercerai. psl duet bleh bgaduh adik beradik. kau kne paham ni. mungkin meraka x sedar tentang sume ni. mereka taw memikirkan kepentingan mereka. tapi xsedar ia mnyuasahkan insan yang tak bersalah.
dendam kau. tawar hati kau. sangat aku paham. penat lelah kau selama ni hilang mcmtu je. xde habuan yang kau dapat. kau terpkse mncari duet dgn plbagai cara. tuk belanje. walaupon kau terpkse.

syg. aku harap kau tabah. moga mase akan mngubah segalenye. rajinkan berdoa kepadaNya. sesungguhnya Dia Maha Pemurah. tiap pe yang jadi ade hikmahnye. dan aku akan sentiase disisi kau. jangan kau buat perkare yang tidak sepatutnya. mungkin mereka tidak memikirkan kau. tapi ingat ade lagi insan yang mnyayangi dan mangambil berat tentang kau.

p/s: komuakgnayasuka 


Monday, 13 August 2012

postpertame


-addicted dgn blog blog yg dibace..maka terdetik jugak mahu mngisi,menaip,mencoret di blog sendiri..
-blog nie ak rase mungkin jarang diupdate sbb aku nie malas jgak bab bab nak menaip..
-maybe it just for fun kot...xpe tgk la camne t ye..rajin ke malas ke nk mengupdate bnde alah ni..
-for 1st entry nie..ak pon xtaw nak cte ape...just nak memanaskan badan je dulu...
-thats all for today..

p/s: nak menaip pon malu camne nak memblogging..nahai~...

mokiloveyou~