Monday, 24 September 2012

TermenungSekejap

penat berjalan
rehat sebentar
fikirkan sejenak
dimana kita berpijak
moga kita kan terus
berusaha dan berdoa
di bumi yang nyata ini
agar bahagia selamanya kelak


Monday, 17 September 2012

HappyBelatedBirthdayAreu

happy besday syg..
sorry lambat wish kat cni..
maklumla xde tenet kan..
papepon da bwk nek bot kan aritu..
as i promise..
even xberape surprise n happening thun ni..
tapi harap ia brmakne..
skang da besar kan...
so pasni kne bfikiran lebih matang..
jgn nak stress psl bnde yg remeh..
n think about the future..menabung ok..

p/s: semogapanjangumurdanmurahrezeki

Thursday, 13 September 2012

SuratTidakRasmi

 Diri Ini,                    
Dalam Bilik Saya,    
Senyap Sunyi,          
00000 Tanpa Awak,

13 September 2012.



Kepada Diri Awak,

       kehadapan kebelakang ke kiri dan ke kanan gemok ku. lately ni, sgt rindu rindu kau. aku kat sini xtaw nak watpe. mase byk termenung je. harap kau kat sane sihat sentiase dgn kerjaya baru kau. kau kerja elok2 jgn main2 ag dah. pkirkan mase depan. jgn nak mngade ngade.

       nanti bile aku de mase. aku balik ketemu kau ye. skang ngh sengkek ckit, ssh nak bergerak. n kau doa2 la aku dapat keje kat cni. aku pon nak mula mnabung. nnati de rezeki kte g makan angin ye. da lame kan xjalan2.

       emm actually xde idea nak tulis kali ni. tapi hati rase nak tulis jugak. cume nak gtau kau kat sane yang aku kat sini rindu kau, rindu gelak kau. rindu majuk kau. rindu hidung kau. rindu sume tentang kau, tgu aku balik ye. emm ni je kot dapat aku coretkan tuk kali ni. sayang kau tnggi cam space shot.

sekian, terima kasih.

tulus ikhlas,

DIRI INI
...........

Sunday, 9 September 2012

SilentMode

Senyap sunyi..
Ditemani putaran radio..
Dj yang amat mmbosankan..
Byk ckp lgu kurang..
Angin kipas yg melemaskn..
Aku baring keseorangan..
Mengenanf hari semalam..
Kau dekat disisi..
Masa tlg cpt blalu...
Hilangkn dugaan ini..

KauDestinasiKu

Kau destinasiku..
Bila hilangnya kau..
Kan musnah segala impian
Kau sentiasa dlm ingatan
Dlm mnmpuhi hidup ini
Kau bgai bntang
Mnerangi mlm ku..
Menerangi hdup ku
Jgn kau mghilang
Kerna xkn dpt ku tuk mgapai
Bntang seperti mu lg
Sayang kamoo..#AAS

Friday, 7 September 2012

DahMacamKitaYangPendatang

tengok kanan tengok kiri..
agak terkawal agak aman..
tapi kekalkah sume itu..
dimanakah bangsa kite skarang ini
berpijak lagi kah di tanah melayu ini..
ops bkn Malaysia ini..
tpi adakah Malaysia itu Malaysia..
bandar bandar besar dipenuhi siapa sekarang ini..
pergi kluar lihat tiap minggu anda..
di bandaran siapa yang berkeliaran..
dari utara ke selatan...
stesen bas..lrt..
siapa berada di sana..
foreigner..pelancong..
pelancong ke??
indon..bangla..vietnam..myanmar..
pakistan..srilanka...
dimanakah kita....???
secara jujurnya kau pon risau tuk berjalan di bndar besar..
da mcm bkn malaysia...
ni satu malaysia ke..satu dunia...
nape byk sgt mereka..
bangkit melayu bangkit..
mereka sibuk mencari rezeki di tnh kite..
sedangkan ramai yang dari kita duk melanguk saje..
tanah kita..kita yang perlu majukan..
jangan kita ditindas..
jgn kita dibidas..
cukup lah dgn cina n india yang de..
nak tmbh lagi suku bangsa lain tu nape...
da la acah2 gengster je sume pendatang tu..
dngn yg rambut panjang..rock katenye..
yg da cam punk pon de..
hijabster sanggul tggi pon de...
yg bertepong gomak...
yg mngunyah sireh ke pe ntah...
merah abes mulut..
yg mngularkan bau bau an yg mnyenangkan sggt pon de..
risau risau risau..
takut2 la..klu dorg ni sume wat pkatan mngamuk..
pe jd kat kte sume..
tgk yang sudah sedia ade pon cukup...
cina...sume kaya..kdai handphone sume dorg punye...
india...kdai mamak sume dorg nye....bkak 24 jam..
melayu kat mane..??
kampung??
shopping kompleks??lepak??
atas jalan??rempit??
xkan nak biakan kampung tu jadi kampung selame nye..
bia name kampung..tapi kne maju..
bru de prubahan..
bkn perubahan yg xelok kte nak..
xpyh salahkan pemimpin sgt..
klu kita sendiri nak bernafas dlm negara sendiri pon kne kongsi ngn org asing..
bkn nak mngata ...
tapi tuk peringatan diri aku jugak kelak...

p/s: TanahTumpahDarahkuMalaysia...-orgmelayu.

KerjaBaru

mok..selamat bekerja di tempat baru..
pasni leh la kumpul duet ckit kan...
jgn nak tension2 sgt keje..
nese la klu de yang #kerek kat ctu..
typical malay...
yang lame mesti blagak power..

#Happyworkingsyg

Wednesday, 5 September 2012

29Februari

lagi satu movie yang best..
touching...




#kelipkelipbercahayauntukmenemanikawankawannya


p/s:;moknanngislatgkmovieni..



Tuesday, 4 September 2012

HariYangMendungLagiSejuk

fuhhh..hari selase..4 sept 2012..
mendung dan sejuk ..
bosan dan  jemu..
duduk mengadap skrin dan buku..
masing masing buat keje sendiri..
ade yang termenung mngenang hal peribadi..
da memang kebiasaan waktu camni..
lepas lunch sume dah x bermaya lagi..
opss lupe nak cakap..thanks mok nasi goreng tadi..
kau da cam despatch da arini..kesana sini ngn moto aku tu..
xpe la nak g interview kan..
da sume tmpat ko g..pastu pening nak kje mane..
hari da semakin hampir..
pasni kne bjauhan lagi..
harap kau menngerti..
aku pon xnak da pegi..tapi terpaksa utk mase depan nanti..
bile da duk besendiri xde keje kat ofis ni..
mcm2 msuk dalam kepale otak aku..
aku pikir camne mok leh tempuh hidup dye selame ni..
kdg2 de cam cerekarama kat tv..
tapi yang ni realiti..
ble da knal si mok ni..
aku sedar yang kte kne mngerti hidup ini..
mmg org kate kte jgn pentingkan diri sendiri..
tapi ni depends on the situation..
tiap ari aku tgk kau mok..
dan tiap ari tu la aku dapat rasekan ape yang kau alami..
semua org xnak hidup susah..
tapi xsemestinya susah tu xkan bhagia..
mase jmpe kau pertama kali..
aku xtaw kau sengsara camni...
ade family tapi sume snyap sunyi..
pergi dgn hidup sendiri..
aku taw rindukan ibu kau..
kau rindukan snyum tawa ibu kau..
tapi kau x terdaya nak carikan syg..
da berape lame kau xjumpe...
bkn nak jumpe nk dgr suare pon ssh..
mungkin ibu kau pergi senyapkan diri s
dgn sebab sendiri..
mungkin satu hari ibu kan sedar n kembali..
n aku kat sini kan cube sentiase dng kau disisi..
aku cube tuk satu hari nanti aku teman kau sama2 kte g cari..

Monday, 3 September 2012

TolongBerubah

Wahai kalian.
jgn asyik dgn harta benda.
jgn asyik mngejar dunia.
sdangkan ada manusia yang kamu seksa.

berbelanja sekadar mampu.
bukan kerana asyik mahu mahu dan mahu.
tak salah berbelanja tapi berpadalah kamu
jangan mahu ikutkan nafsu

dikatakan hidup susah.
tapi pe yang ada itu x sedikit memberi gambaran sebegitu
mengapa katakan mahu menyimpan
sedangkan lagi byk kewangan yg dikluarkan

tolong berubah
pikirkan masa depan
dia bkn nya orang asing
dia adik mu juga

dia tak berupaya menanggung semua ini
sampai mencari kerja sana sini
dia ingin mencari rezeki
dan simpanan tuk masa depan nanti


p/s: untuksiDiakauteruskancekalkanhati.walauponkautidakberpelajarantinggitapikaugigihberdikari.sayangkau


Saturday, 1 September 2012

MerdekaMerdekaMalaysia

Happy Independent Day..!!
Merdeka !! Merdeka..!!!
negara merdeka..tapi ble dpkirkan blk
Merdekakah diri kite.
pahamkah kita erti sebenar kita
Atau hanya tau merdeka dgn hanya mnuggu bunga api di malam merdeka.
Moga kita sume dapat menyelami apa itu erti sebenar merdeka
Semangat merdeka org lama dan generasi muda berbeza.
Ini bukan nak mgata tapi aku pon sama.
MERDEKA!!! Proud to be Malaysian.